Photoshop стана безплатен. Само че онлайн

Adobe Systems започна публични бета-тестове на нова уеб услуга с название Photoshop Express. Това е орязана версия на популярния графичен редактор Photoshop.

Както се съобщава в съобщението, пакетът Photoshop Express е базиран на технологията Flex, а за работа с него е нужно само връзка с Интернет и съвременен браузър (поддържат се Firefox, Internet Explorer, Safari и др.). Достъпът до Photoshop Express е безплатен. След регистрация в системата, потребителят получава 2 GB дисково пространство за съхраняване на файлове и с тях може да се работи от всеки компютър.

С помощта на онлайн пакета могат да се редактират цифрови изображения, да се добавят ефекти и да се обменят с други потребители. Всичките основни инструменти на Photoshop Express са разделени на три групи - Basics, Tuning и Effects. В раздела Basics са съсредоточени такива функции, като изрязване, премахване на ефекта „червени очи“, завъртане на изображението, автоматична корекция и т.н. В групата Tuning са включени инструменти за промяна на баланса на бялото, яркостта, контраста и др. И накрая, в раздела Effects могат да се налагат различни ефекти на изображенията.

Adobe подчертава, че Photoshop Express все още е в тестов период и потребителите могат да правят свои коментари и предложения. Услугата за сега се предлага само на английски, но в бъдеще компанията ще пусне и локализирани версии.